Jak skonfigurować Find My Friends i śledzić iPhone'a?

Dlaczego możesz zaufać

- Aplikacja Find My firmy Apple umożliwia śledzenie lokalizacji znajomych i rodziny. Osoba, którą chcesz śledzić, musi mieć iPhone też i muszą zaakceptować Twoją prośbę o udostępnienie Ci swojej lokalizacji, ale po skonfigurowaniu możesz w dowolnym momencie śledzić iPhone'a swojej rodziny lub przyjaciela.

Funkcja pierwotnie nazywała się Znajdź moich znajomych , ale aplikacje Znajdź moich znajomych i Znajdź mój iPhone zostały połączone w 2019 r. wraz z wprowadzeniem systemu iOS 13 w coś, co nazywa się teraz Znajdź mój.

Oto, jak skonfigurować śledzenie iPhone'a przyjaciela lub rodziny, a także jak śledzić iPhone'a po skonfigurowaniu.





kiedy 5g będzie dostępne wszędzie?
jabłko Jak skonfigurować znajdź moich znajomych i śledź zdjęcie iPhone

Jak udostępnić lokalizację swojego iPhone'a znajomemu

Możesz łatwo udostępnić lokalizację swojego iPhone'a znajomemu lub członkowi rodziny i możesz wybrać między udostępnianiem go przez godzinę, do końca dnia, w którym go skonfigurowałeś, lub na czas nieokreślony.

Pamiętaj, że w wybranym okresie znajomy będzie mógł dokładnie zobaczyć, gdzie jesteś, chyba że wyłączysz swoją lokalizację lub nie masz danych komórkowych.



Aby skonfigurować znajdź moich znajomych i zacząć udostępniać swoją lokalizację znajomym, wykonaj następujące czynności:

  1. Upewnij się, że oboje macie iPhone’a
  2. Otwórz aplikację Znajdź mój. Ma szare tło z dużym zielonym kółkiem i małą niebieską kropką w zielonym kółku.
  3. Stuknij zakładkę Osoby w lewym dolnym rogu
  4. Stuknij w Udostępnij moją lokalizację
  5. Wyszukaj kontakt, któremu chcesz udostępnić swoją lokalizację. Te z iPhone'ami pojawią się na niebiesko. Jeśli nazwa kontaktu jest szara, nie mają iPhone'a i ta funkcja nie będzie działać
  6. Dodaj dodatkowe kontakty, którym chcesz udostępnić swoją lokalizację
  7. Po wybraniu wszystkich znajomych, którym chcesz udostępnić swoją lokalizację, dotknij „Wyślij” w prawym górnym rogu
  8. Wybierz „Udostępnij przez godzinę”, „Udostępnij do końca dnia” lub „Udostępnij na czas nieokreślony”

Znajomi, którym wybrałeś udostępnianie swojej lokalizacji, pojawią się na karcie Osoby w aplikacji Znajdź mój. Pod ich imieniem pojawi się napis „Może zobaczyć Twoją lokalizację”, chyba że udostępniasz sobie lokalizację.

Jak śledzić iPhone'a znajomego

Aby śledzić iPhone'a znajomego, musi on udostępnić Ci swoją lokalizację, jak powyżej. Jeśli są również częścią Twojej grupy Family Sharing – co możesz przeczytaj więcej w naszym oddzielnym artykule - i udostępniają Ci lokalizację, będziesz mógł zobaczyć wszystkie ich urządzenia Apple powiązane z ich Apple ID na karcie Urządzenia w aplikacji Znajdź mój.



Twój znajomy może wykonać czynności opisane w powyższej sekcji, aby zacząć udostępniać Ci swoją lokalizację, co umożliwi Ci śledzenie jego iPhone'a i zobaczenie, gdzie się znajduje. Możesz też zacząć udostępniać im swoją lokalizację, jak powyżej, a następnie dotknąć ich nazwy na karcie Osoby i przewinąć w dół do „Poproś o śledzenie lokalizacji”.

Otrzymają powiadomienie o Twojej prośbie, które będą musieli zaakceptować, zanim będziesz mógł śledzić ich iPhone'a.

Po zaakceptowaniu Twojej prośby i udostępnieniu lokalizacji możesz wyświetlić lokalizację znajomego na karcie Osoby w aplikacji Znajdź mój. Pod ich nazwą poda Ci miasto i kraj, w którym się znajdują, a także odległość od Ciebie. Jeśli dotkniesz jego nazwy, zobaczysz mapę z dokładniejszą lokalizacją, a także opcję uzyskania wskazówek dojazdu do jego lokalizacji.

Możesz także zobaczyć lokalizację znajomego, któremu udostępniasz przez Wiadomości . Otwórz Wiadomości > Otwórz czat osoby, której lokalizację chcesz zobaczyć > Stuknij jej nazwę u góry czatu > Stuknij symbol „i”. Ich lokalizacja pojawi się na mapie.

jabłko Jak skonfigurować znajdź moich znajomych i śledź zdjęcie iPhone

Korzystanie z powiadomień w Find My

Powiadomienia można skonfigurować w aplikacji Lokalizator na iPhonie. Możesz skonfigurować iPhone'a tak, aby automatycznie powiadamiał znajomego, gdy na przykład wychodzisz lub wracasz do domu, lub możesz ustawić powiadomienie dla siebie, gdy znajomy wychodzi z pracy lub domu, a nawet coś bardziej konkretnego, na przykład mija określone miejsce na spacerze.

Aby skonfigurować powiadomienia, wykonaj poniższe czynności:

  1. Otwórz aplikację Znajdź mój
  2. Stuknij zakładkę Osoby w lewym dolnym rogu
  3. Stuknij znajomego, dla którego chcesz ustawić powiadomienie lub o którym chcesz
  4. Przesuń w górę na karcie informacyjnej, aby zobaczyć wszystkie opcje pod mapą
  5. Stuknij w „Dodaj” w sekcji Powiadomienia
  6. Stuknij w „Powiadom mnie” lub „Powiadom [kontakt]

Jeśli wybierzesz opcję „Powiadom mnie”, możesz wybrać opcję „[kontakt] przybywa”, „[kontakt] odchodzi” lub [kontakt] nie ma”, a następnie aktualna lokalizacja kontaktu, Twoja lokalizacja lub „Nowa lokalizacja” i częstotliwość, z jaką chcesz otrzymywać powiadomienia, czyli „Tylko raz” lub „Za każdym razem”.

Wybranie „[kontakt] Nie jest na” nieznacznie zmienia opcje. Opcje lokalizacji są takie same, ale możesz wybrać ramy czasowe i dni, w których chcesz otrzymywać powiadomienia. Na przykład możesz ustawić powiadomienie, które będzie Cię ostrzegać za każdym razem, gdy znajomy nie jest w pracy w ciągu tygodnia.

Jeśli wybierzesz opcję „Powiadom [kontakt]”, możesz wybrać między „Przyjeżdżam” i „Wyjeżdżam”, po czym następuje Twoja aktualna lokalizacja, ich aktualna lokalizacja lub „Nowa lokalizacja” oraz częstotliwość, z jaką powiadomienia mają być wysyłane , który ponownie jest wyborem „Tylko raz” lub „Za każdym razem”.

Po wybraniu opcji musisz dotknąć „Dodaj” w prawym górnym rogu. Gdy konfigurujesz powiadomienie dla siebie, kontakt, o którym chcesz otrzymywać powiadomienia, otrzyma alert informujący o skonfigurowaniu powiadomienia.

Kilka innych porad i wskazówek...

Istnieje kilka innych wskazówek i wskazówek dotyczących aplikacji Znajdź mój, o których warto wspomnieć, aby pomóc Ci w pełni ją wykorzystać.

Przestań udostępniać swoją lokalizację

Możesz zatrzymać udostępnianie swojej lokalizacji w dowolnym momencie, wyłączając lokalizację w aplikacji Znajdź mój na karcie Ja. Gdy jest wyłączony, żaden z Twoich znajomych, którym udostępniasz swoją lokalizację, nie będzie mógł zobaczyć, gdzie jesteś.

Po prostu powie „Nie znaleziono lokalizacji” pod Twoim imieniem i nazwiskiem na karcie Osoby. Gdy ponownie go włączysz, Twoja lokalizacja pojawi się ponownie.

Przestań udostępniać swoją lokalizację znajomym

Jeśli zmienisz zdanie, możesz na stałe przestać udostępniać swoją lokalizację konkretnemu znajomemu. Znikniesz z ich listy w Osoby w aplikacji Znajdź mój i będziesz musiał wykonać kroki na początku tej funkcji, aby ponownie rozpocząć udostępnianie lokalizacji.

Otwórz aplikację Znajdź mój > dotknij karty Osoby > dotknij osoby, której chcesz przestać udostępniać swoją lokalizację > przesuń palcem w górę na karcie informacyjnej na dole ekranu > dotknij opcji „Przestań udostępniać moją lokalizację” > potwierdź „Zatrzymaj” Udostępnianie lokalizacji”.

Wyłącz zaproszenia do znajomych

Jeśli nie chcesz otrzymywać od znajomych próśb o śledzenie Twojej lokalizacji, możesz je wyłączyć.

Otwórz aplikację Znajdź mój > stuknij kartę Ja > przesuń w górę kartę informacyjną u dołu ekranu > wyłącz opcję „Zezwalaj na prośby o znajomych” w obszarze Powiadomienia.

Dodaj kontakt do ulubionych

Możesz dodać określonych znajomych jako ulubionych w aplikacji Lokalizator. Jeśli dodasz znajomego lub kontakt jako ulubiony, pojawi się on u góry Twojej listy na karcie Osoby w aplikacji Znajdź mój, co pozwoli Ci szybko zobaczyć jego lokalizację, zwłaszcza jeśli udostępniasz swoją lokalizację wielu znajomym.

Otwórz aplikację Znajdź mój > dotknij jego nazwiska na karcie Osoby > przesuń w górę kartę informacyjną na dole ekranu > dotknij „Dodaj [kontakt] do ulubionych”.

Edytuj nazwę lokalizacji dla kontaktu

Zamiast wyświetlać miasto i kraj jako lokalizację pod nazwą kontaktu w aplikacji Znajdź mój, możesz edytować nazwę lokalizacji, aby była na przykład „Dom” lub „Praca”.

Otwórz aplikację Znajdź mój > Stuknij kartę Osoby > Stuknij osobę, dla której chcesz edytować lokalizację > Przesuń w górę kartę informacyjną na dole ekranu > Stuknij Edytuj nazwę lokalizacji > Wybierz z domu, pracy, szkoły , Siłownia, Brak lub Utwórz własną etykietę.

Edytuj nazwę lokalizacji dla siebie

Możesz edytować nazwę lokalizacji dla siebie oraz swoich kontaktów, dzięki czemu będą one widzieć „Dom”, a nie miasto i kraj.

Otwórz aplikację Znajdź mój > Stuknij zakładkę „Ja” > przesuń palcem w górę na karcie informacyjnej > Stuknij w „Edytuj nazwę lokalizacji”.

Usuń znajomego

Jeśli nie chcesz już widzieć lokalizacji znajomego, możesz usunąć go z listy.

Otwórz aplikację Znajdź mój > dotknij karty Osoby > dotknij osoby, którą chcesz usunąć z listy > przesuń palcem w górę na karcie informacyjnej na dole ekranu > dotknij „Usuń [kontakt].

Ciekawe Artykuły